JEK - Je Eigen Keus in zorg voor jeugd

Uitleg reflex-integratie

Het integreren van een reflex zorgt voor de ontwikkeling van een specifiek deel van het zenuwstelsel. Als een reflex actief blijft worden de vaardigheden waar dat stukje zenuwstelsel verantwoordelijk voor is niet goed ontwikkelt. Dit kan gevolgen hebben op bijvoorbeeld motoriek, gedrag, houding, zintuigen, prikkelgevoeligheid en leervaardigheden. Ieder reflex heeft zijn eigen kenmerken.

Bij reflexintegratie gaan we hiermee aan de slag.
De behandelaar werkt met RMTi.

Samengevat staat Rhytmic Movement Training International voor:

  • Integratie van reflexen
  • Bouw van neurale paden
  • Creëren van posturale funderingen
  • Het stimuleren van de zintuigen.

RMTi is een reflexintegratie programma dat is gebaseerd op bewegingen en andere activiteiten die onze vroegste bewegingspatronen nabootsen die aan de basis liggen van het versterken of het opnieuw vormen van postuur, rijping van het centrale zenuwstelsel, vestibulaire functie (evenwicht), sensorische verwerking (waarnemen), geheugen, leren, emoties en gedrag.

Beweging is essentieel voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Bij de geboorte zijn de neurale verbindingen tussen de verschillende delen van de hersenen nog minimaal. Terwijl het kind beweegt, de omgeving om hem heen ervaart, creëert, versterkt en groeit het neurale netwerk. Hoe meer mogelijkheden een kind krijgt om beweging uit te oefenen of zintuigelijke indrukken te ervaren door op de grond op de buik- of rug te liggen alsmede door het gedragen, geschommeld en geknuffeld te worden hoe sterker de basis is voor leren.

Primitieve reflexen vormen de basis van bewegingen bij kinderen. Deze reflexen zijn dan ook alleen bedoeld om actief en aanwezig te blijven gedurende de eerste maanden na de geboorte. Hun invloed zal geleidelijk aan verminderen naarmate het neurale netwerk groeit en de baby controle over het lichaam en de bewegingen krijgt.

Het doel van RMTi is te ontdekken dat bewegingen van kinderen en reflex-integratie belangrijk zijn voor het leggen van de basis om controle over het lichaam te krijgen, welke leidt tot focussen, concentreren, organiseren en begrijpen. Hoe meer we in staat zijn om controle te hebben over ons lichaam, hoe meer we onze bewegingen kunnen verfijnen en hoe meer we de functies van onze hersenen kunnen verbeteren. Deze bewegingen kunnen ook gebuikt worden om de aangeboren bewegingen na te bootsen en het systeem zodoende opnieuw te trainen. Hierdoor worden deze fundamenten opnieuw ingesteld en zal het ritme en de coördinatie gevonden worden die nodig zijn om te functioneren met meer organisatie, efficiëntie en middelen.